Strand in Workum
Mooiste marktplein in Friesland
Fietsen langs het water in Workum
Kitesurfen en windsurfen in Workum
Sluis Workum met uitzicht op het Ijsselmeer

Wat is er allemaal te doen in Workum?

 

Wie Workum zegt, zegt water. Met het IJsselmeer aan de ene en de Friese meren aan de andere kant, is er volop gelegenheid om van dat water te genieten. Zeilen, kitesurfen, windsurfen, kanoën, vissen, dobberen of gewoon zwemmen, het kan allemaal. De IJsselmeerkust is vooral populair onder kite- en windsurfers vanwege het ondiepe water. Neem les bij één van de kitescholen en scheer weg op je eigen board. Nog niet oud genoeg voor dit spectaculaire spel met wind en water? Geen nood: het strand is ook uitermate geschikt voor kleiner grut dat er op een afgebakend deel veilig kan spelen.

De Friese meren verkennen? Huur een zeilboot, sloep of kano en vaar zo het merengebied in. Geniet van de natuur, de ruimte en de gezelligheid op het water. De natuur en omgeving van de andere kant bekijken kan ook. Op de fiets bijvoorbeeld. Langs het water, door de landerijen, met fietspontjes en door knusse dorpjes. Koop een ijsje bij de boer en rust uit in het hooi.

Even geen zin in varen, wandelen of fietsen? Met het toeristentreintje word je snel van de camping naar de stad gebracht. In Workum zelf is ook genoeg te doen. Lekker rondsnuffelen – ‘sneupen’ noemen de Friezen dat - in de vele verrassende winkeltjes, galeries en musea bijvoorbeeld. Of een ijsje halen of terrasje pakken.

En zit het weer even tegen, dan kun je zwemmen in zwembad De Rolpeal. Zo hoef je geen dag watersport te missen. Of je neemt de trein om een kijkje te nemen in andere Friese steden zoals Hindeloopen, Stavoren, IJlst, Sneek of Leeuwarden. Vergeet onderweg niet naar buiten te kijken, want je rijdt door Friesland in het kwadraat met prachtige meren, koeien in de wei en boeren aan het werk. Ook leuk: met de trein naar Hindeloopen of Stavoren en dan lopend over de IJsselmeerdijk terug naar Workum. De dijk deel je met de schapen die er grazen, dus pas op voor de keutels. Typisch Fries is ook het fierljeppen oftewel het polsstokverspringen. Deze spectaculaire sport is te bewonderen in het nabijgelegen It Heidenskip, ook wel ‘het fierljepdorp’ genoemd.

Kortom: er is voor jong en oud genoeg te doen in en rond Workum!

 

 

Bekijk wat je bijvoorbeeld kunt doen!

Kitesurfen in Nederland
De mooiste kitesurflocatie in Friesland
Kitesurfen in Workum
 
 

Agenda

Kinderfilm en film voor volwassenen

21 maart
Aanvang: 16:00 kinderfilm 20:00 film voor volwassenen 
Locatie: Filmhuis, Emmabuert 16 in Workum 

Gratis rondleiding in Jopie Huisman Museum

1 april
Aanvang: 13:30 
Locatie: Jopie Huisman Museum, Noard 6 in Workum 

Kinderfilm en film voor volwassenen

4 april
Aanvang: 16:00 kinderfilm 20:00 film voor volwassenen 
Locatie: Filmhuis, Emmabuert 16 in Workum 
© ZWF ontwerp